Bebek ve Teknoloji

:heart: Kızlar size bir sorum olacak. Cevaplarınızı merak ediyorum :blush:

Bebeğiniz doğduktan sonra onu teknolojiden ne derece uzak tutacağınızla ilgili fikirleriniz var mı ?

Tamamen teknolojiden bağımsız mı büyütmeyi düşünüyorsunuz yoksa sınır koymayı mı hedefliyorsunuz ?

Kaç yaşına kadar teknolojiden uzak tutmayı planlıyorsunuz ?

Alalım fikirleri :blush:

1 Beğeni

Benim fikrim var bununla da ilgili.
Ben bebegimin yanında telefonu elime almayacagim oda merak sarmayacak.anne baba telefonla oynadikta bebegin ilgisini cekiyor oda merak saliyor.benimf ikrim bu boyle yapmayı dusunuyorum.ve bebegimle vakit çok gecirirsem iyi olcak

2 Beğeni

Mantıklı canım :+1:

1 Beğeni

Basimdan atmak icin eline telefon vermiycem

2 Beğeni

Ben de uzak tutabildiğim kadar uzak tutucam. Siz ne kadar süre uzak tutabildiniz? Uzak tutmak için neler yaptınız

1 Beğeni

Şimdiki bebekler malûm üniversite okumuş gibi doguyorlar :sweat_smile: Elbette gönlüm tamamen telefon, televizyondan uzak tutmaktan yana ama “tamamen” uzak tutmanin zor olacağını düşünüyorum o yüzden daha cok onu ödüllendirmek amacıyla günde 1 saat vermeyi düşünüyorum. Geri kalan zamanda sıkılacagı icin onunla beraber kitap okurum, oyun oynarım diye düşünüyorum. Bir de 2 tane kedim var o yüzden cok sıkılmaya zamanı da kalmayabilir :sweat_smile: instagramdan bir sürü oyun etkinliği kaydettim hepsini evde yapmayı düşünüyorum. Bu söylediklerim tabi 1 yaşından itibaren gerceklesebilecek bir sey :smiling_face_with_three_hearts:

1 Beğeni

@Sona Aynen öyle yapılmalı canım

1 Beğeni

@Cansu Bu çocuklar teknoloji çağında oldukları için istesek de engelleyemeyiz zaten. Ben bu bilinçle ilk kızımı büyüttüm, büyütüyorum da. Telefon, TV bunlar evlerimizde hep var olan şeyler. Bizler evde izletmemeye çalışsak da gittiğimiz yerlerde, misafirliklerde çocuk görecek ve ‘Neden annem bana izin vermiyor ?’ diye düşünüp yanlış bir duygu hissedebilir. Ben 1 buçuk yaşına kadar izletmedim elbette. ‘Anne bu ne ?’ diye sormaya başladığı dönemdeydi ve sorduğunda telefonun bir iletişim aracı olduğunu, TV nin evde sinema yapmak için bir araç olduğunu anlattım. Eltimlere yakın oturuyorduk biz ve eltimin kızıyla oynamayı çok sevdiği için sık sık görüşüyorduk onlarla. Eltim kızını maalesef telefon bağımlısı yapmıştı istemeden de olsa ve benim kızım da ondan görerek onun yanında merak edip videoları izlemeye başlamıştı. Eve gittiğimizde de benden telefon istemeye başlamıştı. Onu karşıma aldım ve konuştum. Benim telefonu iletişim aracı olarak kullandığımı, telefonda uzun süre vakit geçirerek video izlemenin zararlarını vs biraz da onun anlayacağı dille anlattım, anladı ve diretmedi bu konuda. Sonra gece eşimle konuştuk bu konuyu, eşim de istesem de engelleyemeyeceğimi, en azından süreli verebileceğimi söyledi. Ben 2 yaşına kadar direnmeyi düşünüyordum. Velhasıl kelam YouTube Kids uygulamasını indirdim, kızıma göre videoları belirledim, ebeveyn kilidi de koydum başka videolara atlamasın diye. Sabah oldu, kızım anladı dedim ya, çocuklar bir konuyu anlasalar da tekrar tekrar sorarak emin olmaya ve bizi denemeye çalışırlar. Benim kızım da öyle yaptı. Ertesi gün sordu yine ve biraz da tutturdu. Ben de evimizdeki diğer kurallar gibi bunun da kurallar dahilinde olacağını ve ben süre bitti dediğim an getirmesi gerektiğini anlattım. Günde bir defa 20 dk olmak şartıyla izlemesine izin verdim. 3 yaşına kadar bu kuralla devam ettik. Tabi izlemesi gereken videoları vs ben her hafta değiştiriyordum, yararlı çizgi filmler açıyordum tabi ki. Denetimim altında hiçbir sorun çıkmadan süreci yönettik gayet güzel şekilde. 3 yaşından sonra da artık iyice bilinçlendiği için günde 2 defa yarımşar saat olarak planladık. Zaten ben kreşte çalışmaya başlamıştım, kreşte eğitim de almaya başlamıştı benimle beraber. O yüzden pek de telefon aklına gelmiyordu haftasonları hariç. Şu an 4 yaşında, süreyi günde 3 defa (sabah kahvaltıdan sonra, öğlen öğle yemeğinden sonra ve akşam akşam yemeğinden sonra yarımşar saat) yaptık. Yani kurallar koyduğumuz sürece ve denetim bizde olduğu sürece teknoloji kötü bir şey değil :blush: Benim deneyimim böyle oldu, umarım ikinci bebişte de böyle olur :pray::smiling_face_with_three_hearts:

1 Beğeni

Teşekkür ederim hepsini okudum. Sınırlarınızı çok güzel belirlemişsiniz. Umarım ben de böyle anne olurum :innocent:

1 Beğeni

@Cansu Ben teşekkür ederim :blush: Herşey sınırları doğru belirleyebilmekle güzelleşiyor aslında. Çocuklar kurallara çok çabuk adapte olup hayatlarını da düzenli yaşayabiliyorlar :blush:

1 Beğeni

Bu konun üstünə deyinicem.unversite okumuş gibi doguruyor dedin ya .tiktokda 2050 ye ait doğum videosu gördüm bebek kendi cikip doktorla selamlasiyor.telefonu alıp interente falan giriyor kucuk bebek​:sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:çok guldum o videoya tik rolu olanlar…sayfanın adı şuydu.@its_anaya119
Çok guldum ya bakarsanız yazarsınız buraya merak ediyorum cevapları

1 Beğeni

Olursa hiç şaşırmam çünkü her seyden haberleri varmış gibi doguyorlar :joy:

2 Beğeni

Gercekten de oyle neden acaba zamanemi degişti onuncinmi,yediyimiz gıdalards bir şeyler var sanırım :sweat_smile:.
Bazen telefona bakdigimda Allah.şoyle şey geliyor ki ,oda karnima elini koymuş gobegimden bakiyor telefona :sweat_smile::sweat_smile:

1 Beğeni

:joy::joy::joy: gerçekten haklısın ben de öyle hissediyorum bazen. Özellikle güldüğümde cok hareket ediyor :sweat_smile:

Aynen :sweat_smile::sweat_smile: @elifdrcnyrk