Apgar skoru

Apgar skoru

Doğum öncesi eğitmeni muhtemelen derslerde Apgar skorundan bahsetmiştir. Bu, bebeğinizin doğumdan sonra nasıl olduğunu belirlemek için basit bir değerlendirmedir. Sağlık uzmanınızın, bebeğinize ek tıbbi destek gerekip gerekmediğini anlamasına yardımcı olur.

Hızlı bir değerlendirmedir ve bebeğiniz henüz bir dakikalık iken yapılır. Doğumdan beş dakika sonra da tekrar edilir. APGAR, hareketlilik, nabız, refleks, görünüş ve sonumun anlamına gelen kelimelerin (activity, pulse, grimace, appearance, respiration) baş harflerinin birleşiminden oluşur.

Skoru tutturmak

Bu unsurlar değerlendirilir. Her kategoriye 0 ile 2 puan arasında not verilir (2 en yüksek puandır). Geleceğin rekabetçi anneleri, işte aradığınızı buldunuz! Bu rakamlar üst üste toplanarak 10 üzerinden bebeğin notunu verir. Eğer bebeğinizin skoru 7 ile 10 arasındaysa, genellikle onun iyi durumda olduğunu gösterir.

Çoğu bebek tam not almaz, genellikle bunun nedeni, çok yeni doğdukları için elleri ve ayaklarının iyi renkte olmamasıdır. 4 ve 6 puan arasında alan bebekler nefes alması için yardıma ihtiyaç duyabilir. Skoru 3 ve altında olan bebeklerin ise derhal yardım alması gerekebilir.

Her bebeğin bu testi geçmesi gerekir

Doğumdan beş dakika sonra, Apgar değerlendirmesi tekrarlanır. Eğer bebeğiniz 7 ve üzeri skor almazsa, ek tibbi yardım alması gerekebilir. Sağlık uzmanınız hangi yardımın gerekli olduğunu belirleyecektir.

Böylece bir yazı okudum sizinle de paylaşmak istedim. :heart_eyes:

2 Beğeni

Teşekkür ederiz :smiling_face_with_three_hearts:

2 Beğeni